Gradonačelnik Londona uvodi besplatne obroke za školarce

od strane | 21/02/2023 | Evropa, Ostale zemlje

(Foto: Freepik)

  Gradonačelnik Londona Sadik Kan predstavio je plan uvođenja besplatnih obroka za svakog učenika osnovne škole u britanskoj prestonici na godinu dana, prenosi Skaj njuz.

On je istakao da jednokratni program od 130 miliona funti, koji stupa na snagu od septembra, ima za cilj da pomogne domaćinstvima koja se bore sa ekonomskom krizom i rastućim troškovima života.

Procenjuje se da će ovaj potez pomoći porodicama oko 270.000 učenika osnovnih škola, koje će uštedeti oko 440 funti po detetu. Trenutno, domaćinstva u Engleskoj mogu da se kandiduju za besplatne školske obroke ako zarađuju ispod 7.400 funti godišnje.

Prema Fondaciji za hranu, procenjuje se da 800.000 dece u Engleskoj živi u siromaštvu, ali ipak ne ispunjavaju uslove.

– Čujemo priče o roditeljima koji preskaču obroke da bi deca mogla da jedu, o nastavnicima koji donose hranu kako bi njihovi učenici mogli da jedu. Pa čak i srceparajuće priče o deci bez ručka. Ono što mogu da uradim je da najavim 130 miliona funti, tako da će svako dete u osnovnoj školi u Londonu od sledeće školske godine najmanje godinu dana imati besplatan školski obrok tokom dana – rekao je Kan za Skaj njuz, napominjući da su besplatni školski obroci njemu samom „bili spas tokom odrastanja“.

On je ukazao na istraživanje računovodstvene firme PvC koje pokazuje da bi ulaganje u univerzalne besplatne školske obroke donelo neto ekonomsku korist društvu od 2,45 milijardi funti tokom 20 godina.

Upitan o proširenju besplatnih školskih obroka na srednjoškolsku decu, Kan je rekao da se nada da će vlada uvideti da ako London može da priušti da to uradi sa ograničenim ovlašćenjima i resursima, onda će se probuditi interesovanje svih kako bi se obezbedilo da deca u Britaniji imaju bar jedan hranljiv obrok tokom dana.

Izvršna direktorka Fondacije za hranu Ana Tejlor pozvala je vladu da sledi Kanovu inicijativu i uloži u proširenje besplatnih školskih obroka u predstojećem prolećnom budžetu.

Ona je navela da je najava gradonačelnika veličanstven korak napred za očuvanje dobrobiti dece, ali je dodala da van Londona stotine hiljada dece živi u siromaštvu i dalje, jer ne ispunjavaju uslove za besplatan školski obrok.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...