Godišnja inflacija u Nemačkoj najveća od ujedinjenja

od strane | 12/01/2023 | EU, Evropa

(Foto: DW)

  Iako je smanjen rast cena u Nemačkoj na kraju 2022. godine, inflacija u toj zemlji je ove godine dostigla najviši nivo od njenog ujedinjenja.

Prema Saveznom zavodu za statistiku, prošla godina u Nemačkoj završila se ukupnom stopom inflacije od 8,7 odsto, što je najviše od ujedinjenja zemlje posle kraja Hladnog rata 1990, dok je 2021. inflacija iznosila samo 3,2 odsto.

Evropska centralna banka (ECB) bori se da kontroliše rast cena podizanjem kamatnih stopa.

Kako prenosi Njujork tajms, tempo rasta potrošačkih cena u Nemačkoj počeo je da se smanjuje krajem godine, a godišnja inflacija postavila je posthladnoratovski rekord u najvećoj evropskoj privredi.

Državni zvaničnici neprestano su zabrinuti da bi visoka inflacija mogla da potraje do sledeće godine pre nego što se pritisak na cene najvećim delom u Evropi stabilizuje.

Međutim, očekuje se da će pad inflacije u Nemačkoj i nekim drugim zemljama evrozone pokrenuti debatu u ECB da li je inflacija dostigla vrhunac i kada bi moglo da se okonča povećanje kamatnih stopa.

Nemački ministar finansija Kristijan Lindner iskazao je svoj stav povodom inflacije u Nemačkoj i naglasio da zvaničnici ove godine moraju da nastoje da vrate inflaciju na nivo od dva odsto.

– To mora biti glavni prioritet ECB i nemačke vlade – prokomentarisao je ministar u nedeljniku Bild am zontag.

Smanjenje rasta cena veće je od očekivanog usled pada cena energenata i vladine jednokratne uplate domaćinstvima za plaćanje računa za energiju. Inflacija u Nemačkoj je u decembru smanjena drugi mesec zaredom, navodi Rojters.

Nemačke potrošačke cene u decembru su porasle za 9,6 odsto na godišnjem nivou, pokazali su preliminarni podaci Saveznog zavoda za statistiku.

Izvor: Agencije

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...