Francuska ulaže 100 milijardi evra u železnički saobraćaj

od strane | 24/02/2023 | EU, Evropa

(Foto: Wikipedia)

  Vlada Francuske saopštila je da planira da uloži 100 milijardi evra u železnički saobraćaj do 2040. godine, kao deo napora da smanji otisak ugljen-dioksida.

Premijerka Francuske Elizabet Born navela je da je njihov plan proširenje i nadogradnja železničke infrastrukture, kao i da uključuje pokretanje ekspresnih prigradskih vozova sličnih pariskom RER sistemu.

Cilj ove države jeste da se pozabavi nejednakostima između Pariza i drugih delova zemlje kada je u pitanju javna infrastruktura, koje su pogoršane rastućim troškovima energije, zbog čega je cena prevoza takođe poskupela.

– Nedostatak pristupa prevozu može da znači da morate odustati od ponude za posao, propustiti obrazovanje, ne viđati voljenu osobu – rekla je Born.

Francuski predsednik Emanuel Makron je prošle godine izjavio da želi da se u deset velikih gradova uspostavi regionalna železnička mreža, ali tada nije precizirao kako će to biti finansirano, niti kada će da se počne sa radovima.

Državni železnički operater (SNCF) iznenadio je kada je prijavio rekordan prihod od 41,35 milijarde evra u prošloj godini, što je za 19 odsto više u odnosu na 2021. uz prijavljen neto profit od 2,4 milijarde evra.

Šef SNCF Žan-Pjer Farandu istakao je da su, u prošloj godini ulaganja u železničku infrastrukturu nedovoljna u poređenju sa susednim državnim železničkim sistemima.

On je procenio da će u cilju eliminacije emisija ugljen-dioksida do 2050. biti potrebno udvostručiti korišćenje vozova.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: