Francuska menja propise za boravišne vize strancima

od strane | 15/01/2023 | EU, Evropa

(Foto: Freepik)

  Iako su mnogi birači protiv upotrebe imigracije za popunjavanje praznina, Francuska vlada planira da izmeni propise za izdavanje boravišnih viza strancima kako bi se nadoknadio nedostatak stručnih lica i azilantima omogućilo da brže dođu do radne dozvole.

Ovaj nacrt zakona ima za cilj usklađivanje potreba tržišta rada i brige birača oko identiteta, integracije i bezbednosti.

Prema francuskim planovima, nova radna dozvola za određene sektore privrede trajala bi do kraja 2026. i cilj bi joj bio da reguliše određene grupe stranaca koji već rade u zemlji, a ne novopridošlice.

Francuska reforma dolazi u vreme kada i druge evropske zemlje popuštaju imigraciona pravila kako bi se izborile sa pritiscima tržišta rada, iako je to posebno osetljiva tema u Francuskoj.

Nemački kancelar Olaf Šolc je rekao da bi najveća evropska ekonomija trebalo da privuče više stranih radnika i da olakša ženama i starijim ljudima da rade kako bi izbegli nedostatak radne snage i krizu penzionog sistema u godinama koje dolaze.

Španija je ove godine izmenila svoja pravila o dozvolama boravka kako bi smanjila ograničenja za rad stranih studenata i dozvolila privremene radne dozvole za preopterećene sektore, dok će Egipat obezbediti sezonske radnike koji će pomoći u ispunjavanju potreba poljoprivrednog sektora Grčke u okviru pilot šeme.

Međutim, u Britaniji, gde je Bregzit pogoršao nedostatak radne snage, premijer Riši Sunak odbio je pozive kompanija da liberalizuju imigraciju kako bi se podstakao rast.

Izvor: Agencije

tagovi: francuska | stranci | viza

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...