Francuska ima dovoljno gasa za predstojeću zimu

od strane | 11/10/2023 | EU, Evropa

(Foto: Freepik)

  Francuska će imati dovoljno zaliha gasa za zimu čak i u slučaju jakog hladnog vremena, saopštili su u operateri GRTgas i Terega.

To je jedan od pokazatelja da je druga po veličini evropska ekonomija uspela da diverzifikuje svoje izvore, prestavši da zavisi od Rusije. Međutim, obezbeđivanje dovoljnih zaliha zahtevaće značajan uvoz tečnog prirodnog gasa (LNG) i dalji uvoz iz Španije, zajedno sa pametnim upravljanjem skladištem i relativno niskim nivoom potrošnje u poređenju sa prošlogodišnjim, rekli su operateri.

Sukob Rusije i Ukrajine, koji je doveo do toga da Evropa prekine većinu energetskih veza sa Moskvom, izazvala je ozbiljnu bojazan u vezi sa snabdevanjem Francuske gasom prošle zime. Napori za uštedu koje je sprovela vlada, zajedno sa blagim vremenom i visokim cenama u 2022. pomogli su da se upotreba gasa smanji za 9,3 odsto.

„Ekogas“ šema štednje, čiji je cilj da domaći i profesionalni potrošači budu upozoreni na potencijalne probleme u mreži, ostaće na snazi ove zime, poručili su operateri.

Prognoze operatera GRTgas i Terega zasnovane su na faktoru da su skladišta na nivou popunjenosti od 95 odsto i komercijalnom puštanju u rad planiranog plutajućeg LNG terminala TotalEnergies-a u Avru. U slučaju kasnog zimskog vrhunca, može doći do privremenih nestašica ako se zalihe preterano iscrpe rano u zimu.

Nakon naglog povećanja od sredine 2021. cene gasa su pale od početka ove godine, a tržište trenutno predviđa nivoe od oko 50 evra/megavati za zimu 2023-2024, što predstavlja smanjenje od 30 procenata u poređenju sa zimo 2022-2023.

Izvor: B92

Preporučene vesti: