„Ford” otpušta 3.800 radnika u Evropi

od strane | 16/02/2023 | Evropa, Ostale zemlje

(Foto: Freepik)

  Ford planira da u naredne tri godine u Evropi otpusti 3.800 radnika na poslovima razvoja proizvoda i administracije, te će oko 2.300 radnih mesta biti ukinuto u Nemačkoj, 1.300 u Velikoj Britaniji, dok će u ostatku Evrope biti ukinuto 200 radnih mesta, navela je kompanija.

Namera ove kompanije je da postigne smanjenja kroz dobrovoljne programe, s obzirom na rastuće troškove i potrebu za manjom strukturom, jer fokus žele da prebace na proizvodnju električnih vozila.

– Smanjenja su potrebna da bi se obnovilo poslovanje u Evropi – navodi Ford u saopštenju.

Glavni finansijski direktor Forda Džon Loler ovog meseca je najavio, kako kaže, veoma agresivno smanjenje troškova u proizvodnji i lancu snabdevanja.

Loler je tada rekao da je produktivnost inženjera u Evropi bila od 25 do 30 odsto niža nego što bi trebalo da bude.

Sindikati su krajem januara procenili 2.500 otpuštanja sa radnih mesta u razvoju proizvoda i još 700 u administraciji u Evropi.

Fordovo evropsko osoblje je poslednji put doživelo talas otpuštanja sa radnih mesta 2019. i 2020. godine, jer je proizvođač automobila težio operativnoj marži od 6 procenata u Evropi, što je pandemija sprečila.

Izvor: Novosti

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...