Finansijski kolaps Vatikana: Papin dug iz prošlosti ogroman

od strane | 10/03/2023 | EU, Evropa

(Foto: Unsplash)

  Evropska komisija ponovila je zahtev Italiji da od Svete Stolice naplati zaostali opštinski porez na nekretnine (ICI), a kako je procenjeno, dug iznosi oko 4,8 milijardi evra, uključujući i kamate i zakonske kazne zbog kašnjenja.

Odnosi se na vatikanske nekretnine u Italiji, koje nisu u funkciji verskih obreda. Taj porez Sveta Stolica nije plaćala, delom ili u potpunosti od 2006 do 2011.

Evropski sud pravde naredio je Italiji još pre pet godina da zahteva od Svete Stolice naplatu tog duga i tako je Sveta stolica 2019. platila Italiji devet miliona evra zaostataka, ali za direktni opštinski porez na nekretnine (IMU), kojim je od 2012. zamenjen ICI.

Organi Unije smatraju da nije presudno da li je vlasnik ili zakupac nekretnine neprofitna ustanova, već je bitno da se presudi da li se odvija u njoj neka komercijalna delatnost, kao što su na primer naplate prenoćišta, ulaznica i slično.

Ono što je poznato je da uplata sigurno neće biti brza, a Italija zasad, čini se, nema nameru da potražuje ​​svih neplaćenih 4,8 milijardi evra. Pre pet godina govorilo se da Svetoj Stolici treba ponuditi dogovor kojim bi joj veći deo duga bio oprošten, pa bi morala na rate da plati 20-25 odsto duga, umanjenog za kamate i zakonske kazne zbog zakašnjenja i tada se računalo da bi to Svetu Stolicu izašlo oko milijardu evra.

Međutim, i to bi za Svetu Stolicu bio neizdrživ finansijski udar, možda i kolaps, tim više što je njen bilans u deficitu, nakon tri tegobne pandemijske godine. To je naglasio i Sekretarijat za ekonomiju Svete Stolice.

Proteklih dana papa Franja je potpisao reskript o promeni dosadašnjih pravila o najmu stanova koji se iznajmljuju kardinalima i monsinjorima, ukinuvši povlašćene zakupnine postepeno, kako koji ugovor istekne.

Kako se navodi, i u Vatikanu se kaiš steže, ali naplata poreskog duga italijanskim opšinama kaiš ne bi stegla oko struka, nego preko grla.

Izvor: Jutarnji list

Preporučene vesti: