Evropljani šokirani: Čak 40 odsto trgovinskih sajtova vara kupce

od strane | 01/02/2023 | EU, Evropa

(Foto: Freepik)

  Od 399 internet trgovina koje su vlasti EU kontrolisale u prethodnom periodu, čak 148 učestvuje u manipulativnim poslovima, saopštila je Evropska komisija.

Kontrola je obavljena u saradnji sa nacionalnim organizacijama za zaštitu potrošača u 23 države članice, Norveškoj i Islandu, a proveravane su onlajn trgovine koje prodaju robu široke potrošnje – od tekstila do tehničke robe.

Inače, fokus je bio na tri vrste prevara koje kupce teraju da donose odluke koje nisu u njihovom interesu.

Tu su, pre svega, lažni merači vremena, primamljive reklame koje dovode do impulsivne kupovine ili pretplate i skrivene informacije koje kupac dobija tek kada obavi transakciju.

Poverenik za pravosuđe Didije Rejnders je izjavio da EU već ima načine kako da pomogne potrošačima i pozvao je nacionalna udruženja da se bore protiv prevara i ovakve prakse na onlajn tržištu.

Takođe je saopšteno da će Evropska komisija pregledati celokupno zakonodavstvo o potrošačima kako bi sve bilo prilagođeno digitalnom dobu.

Kada je reč o sajtovima, od 399 kontrolisanih, čak 42 su koristila lažne brojače vremena sa rokovima za kupovinu određenih proizvoda, 54 stranice su dizajnom ili izborom jezika su usmeravale potrošače prema određenim izborima, od pretplate do skupljih proizvoda ili mogućnostima dostave.

Utvrđeno je da 70 onlajn prodavnica krije važne informacije, poput troškova dostave, sastava proizvoda ili dostupnosti jeftinijih artikala, a 23 stranice su izbegavale osnovne informacije da bi naterale potrošače da se pretplate na neku uslugu.

Ispostavilo se da je od 102 kontrolisane aplikacije čak 27 koristilo makar jedan način prevare.

Kako navode u Evropskoj komisiji, sada bi nacionalna tela trebalo da pokrenu postupke protiv ovih trgovaca.

Izvor: Politika

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...