Evropljani se manje greju ove zime, poslušali apel svojih država

od strane | 18/01/2023 | EU, Evropa

(Foto: Freepik)

  Evropljani su ove zime smanjili grejanje, a neki su odložili njegovo uključenje za skoro mesec dana, pokazuju podaci očitavanja stotina hiljada pametnih termometara koje je u evropska domaćinstva ugradila minhenska kompanija Tado.

Domaćinstva su očito sledila apele vlada da štede energiju usled energetske krize, prenosi Rojters
Preduzeća i domaćinstva sve češće koriste pametne termometre kako bi pratili potrošnju gasa. Pametni termometri obavezni su, na primer, u novogradnji u Nemačkoj.

Javne ustanove u toj državi smanjile su temperaturu u svojim kancelarijama na 19 stepeni Celzijusovih, a u pojedinim od njih osoblje je dobilo ćebad da se utopli dok sedi. Grejanje stanova bilo je za oko jedan stepen niže nego prethodnih godina.

Podaci kompanije Tado zasnovani su na očitavanju 340.000 pametnih termometara postavljenih širom Evrope i pokazuju da jasan trend.

Holandska domaćinstva smanjila su ciljane temperature za 0,99 stepeni poređenju sa istim periodom pre godinu dana, dok su Španci smanjili temperaturu za 0,29 stepeni.

U Velikoj Britaniji 79,6 odsto domova smanjilo je podešavanje temperature, dok je u Norveškoj taj procenat 47. Temperatura u Norveškoj smanjena je za 0,2 stepena na 20,8 stepeni, a u Velikoj Britaniji za jedan stepen – na 18,3 stepena.

Podaci su manje reprezentativni u zemljama istočne Evrope, gde su domaćinstva sa pametnim termostatima uglavnom bogatija od drugih.

U Bugarskoj su potrošači smanjili prosečno temperaturu za 0,28 odsto, a nemačka kompanija ističe da oko 79 procenata potrošnje energije odlazi na grejanje i toplu 

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...