Novi zakon Evropskog parlamenta o zaštiti podataka

od strane | 10/02/2023 | EU, Evropa

(Foto: Freepik)

   Evropski parlament (EP) doneo je odluku o strogim merama zaštite kako bi se sprečilo da vlade koje nisu članice EU nezakonito pristupaju podacima zemalja članica EU.

Kako navodi Rojters, Odbor za industriju, istraživanje i energetiku Evropskog parlamenta, sledećeg meseca će tražiti podršku zakonodavnog tela EU da započne pregovore sa zemljama članicama o konačnim detaljima nacrta Zakona o podacima Evropske komisije.

Meriant Fernandez Perez iz Evropske zajednice potrošača BEUC saopštila je da se radi o pozitivnom razvoju događaja.

– Ovaj zakon će, na primer, sprečiti mogućnost da prevarite potrošače kako bi vam dali pristanak na neželjenu obradu ličnih podataka – kazala je Perez.

U tom nacrtu obrazloženi su prava i obaveze korišćenja potrošačkih i korporativnih podataka Unije koji se generišu u smart uređajima, mašinama i potrošačkim proizvodima, što je deo niza pravila čiji je cilj suzbijanje moći američkih tehnoloških giganata.

Do ove odluke došlo je usled veće zabrinutosti kada je reč o prenosu podataka, nakon što je bivši američki obaveštajac Edvard Snouden 2013. objavio da SAD nadziru EU.

Poslanica EP Pilar del Kastiljo Vera istakla je do kakvih promena će dovesti novi Zakon o podacima. On će “apsolutno promeniti igru“ oko pristupa “gotovo beskonačnoj količini visokokvalitetnih industrijskih podataka“.

Međutim, Trgovinsko udruženje ITI saopštilo je da zakonodavci možda idu predaleko sa odredbama koje ograničavaju prenos neličnih podataka i da premašuju pravila EU o privatnosti ličnih podataka.

Generalni direktor ITI za Evropu Gvido Lobrano ukazao je na nivo rizika koji postoji.

– Tokovi podataka su okosnica digitalne ekonomije i omogućavaju kompanijama da dođu do potrošača i pristupe novim tržištima. Zakon o podacima ne bi trebalo da stvara nova ograničenja za tokove podataka koja bi štetila evropskoj ekonomiji – rekao je Lobrano.

Izvor: Tanjug

tagovi: eu | podaci | zakon

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...