Nestašica antibiotika „amoksicilina“ u evropskim apotekama

od strane | 30/01/2023 | EU, Evropa

(Foto: Freepik)

  Evropa se suočila sa problemom u lancima snabdevanja antibioticima, pre svega kada je amoksicilin u pitanju koji se koristi u lečenju niza bakterijskih oboljenja kod dece. To je primoralo vlasti da preduzmu vanredne mere kako bi se ovaj problem rešio i kako bi se obezbedile dovoljne količine lekova za sve pacijente.

U saopštenju objavljenom 20. januara, Izvršna grupa za nestašice i bezbednost lekova (MSSG) je opisala razloge koji su doveli do nestašice lekova. To je već bio povremeni problem, a pogoršan je geopolitičkim događajima poput rata u Ukrajini, energetskom krizom i visokim stopama inflacije.

Dodaju i da je nedavni porast respiratornih infekcija izazvao povećanje potražnje, a da su problemi u fabrikama izazvali kašnjenja narudžbi i da su uticali na proizvodni kapacitet.

Ministarstvo zdravlja Španije pokušalo je da reši ovaj problem, te je 23. novembra prošle godine ovlastilo apoteke da roditeljima bolesne dece prodaju antibiotike za odrasle kada je to potrebno i to kutije amoksicilina od 500 miligrama. Takođe, savetovano im je da podele pilule i tako dobiju neophodne doze od 250 miligrama za decu.

Evropska agencija za lekove (EMA) je u martu prošle godine tokom pandemije preduzela određene mere kako bi obezbedila dostupne lekove.

Globalna proizvodnja većine lekova direktno ili indirektno zavisi od Kine ili Indije, jer se iz tih zemlja nabavljaju neophodne sirovine za proizvodnju, objašnjava zvaničnik farmaceutske kompanije.

– Kada pogledate lance snabdevanja, o kojima ne znamo mnogo, jer nema dovoljno javno dostupnih informacija, otkrivate da su mnogi zapravo veoma krhki. Da za mnoge sastojke lekova postoji samo jedan ili dva proizvođača u Aziji. Svaki problem koji nastane tamo, može izazvati ozbiljan globalni problem – ističe on.

Izvor: Tanjug

tagovi: apoteka | lekovi | mere

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...