Nemačkoj slede restrikcije struje, energetski resursi pred kolapsom

od strane | 07/03/2023 | EU, Evropa

(Foto: Freepik)

  Nemačka bi mogla da se suoči sa nestašicom električne energije u naredne dve godine, jer njeni energetski resursi postaju sve nedovoljniji, dok potražnja raste, pokazuje studija Mekinzi.

Prema ovim nalazima, do 2025. zemlji će nedostajati oko četiri gigavata električne energije, a do kraja ove godine deficit će se povećati na 30 gigavata.

U studiji je razmatrano u kom vremenskom periodu može da se desi da dođe do nestanka struje i koliko će trajati najduža takva faza.

– Dakle, idemo ka značajnoj nestašici. Tvrdi se da zemlja neće moći da pokrije svoje energetske potrebe sopstvenim resursima pri vršnim opterećenjima, a do 2030. može doći do stotinu nestanka struje, a najduža faza će trajati oko 21 sat. Takođe, analitičari upozoravaju da Berlin neće moći da odustane od gasa u narednih deset godina – smatraju analitičari.

U studiji se upozorava šta treba da se uradi kako bi električna energija bila dostupnija.

– Naša analiza scenarija pokazuje da će prirodni gas morati da igra ulogu u miksu električne energije u budućnosti. Stoga je važno smanjiti zavisnost od uvoza diverzifikacijom dobavljača. Deo strategije mora biti i da se više zelenog vodonika učini dostupnim za proizvodnju električne energije – navode analitičari.

Oni su dodali da Nemačka mora da obezbedi da dobija struju iz susednih evropskih zemalja, što zahteva inovacije i širanje mreža.

Mekinzijeva studija je u suprotnosti sa nedavnim izveštajem američke Federalne mrežne agencije, koji kaže da će snabdevanje električnom energijom biti bezbedno u sledećoj deceniji, čak iako se potrošnja električne energije značajno povećava.

Međutim, čak je i agencija rekla da su potrebni različiti koraci da bi se obezbedilo dovoljno snabdevanja, uključujući proširenje kapaciteta obnovljivih izvora energije i postavljanje rezervnih elektrana, uglavnom na prirodni gas.

Ranije je Blumberg izvestio da će Nemačka do 2030. morati da potroši najmanje trilion dolara za povećanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora.

Izvor: RT

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...