Nemačkoj će do kraja decenije faliti 87.000 vozača autobusa

od strane | 19/02/2023 | EU, Evropa

(Foto: Freepik)

  Nemačko udruženje autobuskih prevoznika (BDO) saopštilo je da će do 2030. toj zemlji nedostajati 87.000 vozača autobusa, a navedeno je i da su najniže plate za ovo zanimanje 2.500 evra.

Kako bi se situacija popravila, udruženje BDO poziva na pojednostavljenje propisa i smanjenje birokratije prilikom obuke vozača autobusa.

Prema istraživanju te organizacije, autobuskim prevoznicima u Nemačkoj trenutno nedostaje oko 7.800 ljudi, a mogući rast njihovih zarada jedan je od zahteva sindikata vozača u toj zemlji. Oni trenutno zarade na mesečnom nivou oko 500 evra.

Predsednik BDO Patrik Oršulko kaže da treba razmišljati i o situaciji kada putnika bude bilo duplo više.

– Kao deo zaokreta u oblasti prevoza, moramo biti spremni na situaciju u kojoj će se udvostručiti broj putnika – rekao je Oršulko.

Kako se navodi, plate vozača autobusa u Nemačkoj se razlikuju zavisno od pokrajine, poreskog razreda koji se plaća, kao i od dužine radnog staža.

Tako u saveznoj pokrajini Baden-Virtemberg, vozač autobusa može da računa na najveća mesečna primanja od oko 3.122 evra, dok najnižu platu ima vozač autobusa u Saskoj sa prosečnim bruto mesečnim primanjima od 2.736 evra.

Prema informacijama sa nemačkih portala koji su specijalizovani da prate zarade, vozač autobusa ima mesečnu bruto platu od 2.535 eura. Dakle, satnica je oko 15 evra, a prosečni godišnji prihod 30.428 evra.

Tokom pandemije koronavirusa, mnoge kompanije koje posluju u ovoj oblasti morale su da pređu na skraćeno radno vreme, jer putovanja autobusima na duže relacije nisu bile moguća, te su mnogi vozači upravo zbog toga napustili svoje poslove i pogoršali ionako hroničan nedostatak radne snage.

U Nemačkoj je obuka podeljena u dva dela – budući vozači moraju da imaju vozačku dozvolu za autobus i u obavezi su da završe takozvanu stručnu obuku za vozača koja im omogućava da rade u oblasti prevoza putnika.

Zbog toga, BDO zahteva da se te dve obuke kombinuju, pa bi vozači autobusa nakon teorije i praktičnog ispita bili bi spremni za rada.

Izvor: Poslovni

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...