EU traži pravni način da konfiskuje zamrznutu rusku imovinu

od strane | 21/01/2023 | EU, Evropa

(Foto: Freepik)

  Evropska unija još nije odlučila na koji način može da konfiskuje zamrznutu imovinu Ruske Federacije, kako bi ta sredstva preusmerila u obnovu Ukrajine.

To je u Briselu rekao neimenovani evropski zvaničnik i dodao da se raspravlja o pravnim pitanjima.

– Razgovara se o zakonskim mogućnostima na temu oduzimanja zamrznute imovine. Ovde imamo mnogo pitanja, ovo je složen proces – izjavio je on.

Evropski parlament je usvojio neobavezujuću rezoluciju kojom se poziva na korišćenje ruske državne imovine „za reparacije“ Kijevu.

Ranije je EU takođe više puta izjavljivala da je spremna da iskoristi zamrznutu rusku imovinu, uključujući i privatnu, za obnovu Ukrajine nakon sukoba.

Međutim, EU za sada nema zakonodavni mehanizam za takav postupak.

Portparolka ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da je zamrzavanje ruske imovine u Evropi „lopovluk“, napominjući da ovo nije prva godina da taj fenomen postoji i da EU cilja ne samo na privatne fondove, već i na rusku državnu imovinu.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...