EU razmatra zabranu opasnih supstanci poznatih kao “večni zagađivači”

od strane | 13/02/2023 | EU, Evropa

(Foto: Freepik)

  Evropska unija (EU) počela je da razmatra predlog zabrane supstanci poznatih kao PFAS ili „večni zagađivači“ koje u životnoj sredini izazivaju sve veću opasnost za zdravlje ljudi.

PFAS je povezan sa zdravstvenim rizicima kao što su kancer, hormonska disfunkcija i oslabljeni imuni sistem. Takođe, odnose se i na oštećenja životne sredine, a naziv „večne hemikalije“ su dobile jer se teško razgrađuju u prirodi i ljudskom organizmu.

Nemačka, Holandija, Danska, Švedska i Norveška (koja nije članica EU) sarađivale su na predlogu, a u zajedničkom saopštenju su poručile da, ako on bude usvojen, postao bi „jedna od najvećih zabrana neke hemijske supstance svih vremena u Evropi“.

– Zabrana PFAS bi smanjila količine čestica u okruženju na duži rok, a proizvodi i procesi bili bezbedniji za ljude – navodi se u zajedničkom saopštenju.

Prema nacrtu predloga, kada zabrana stupi na snagu, kompanije će imati od 18 meseci do 12 godina da uvedu alternative.

Nova uredba će verovatno stupiti na snagu 2026. ili 2027. godine, a određeni broj farmaceutskih stvari, proizvoda za zdravlje životinja, hemikalije za zaštitu useva i dezinfekciona sredstva bili bi izuzeti.

Grupa FPP4EU, sastavljena od 14 kompanija koje proizvode i koriste PFAS, kaže da je pronalaženje njenih alternativa dug i težak proces.

Na primer, kako navode, jedna vrsta PFAS ulazi u Bajerov lek protiv raka jetre i bubrega, a za pronalaženje zamene bi trebalo i do 15 godina.

Ostale upotrebe uključuju rashladna sredstva za velike komercijalne proizvode, kao što su frižideri, a u vazduhoplovnoj, odbrambenoj i u automobilskoj industriji se koriste za pravljenje delova otpornih na vatru, vremenske prilike i agresivne hemikalije.

U 2020. prodato je između 140.000 i 310.000 tona PFAS-a na evropskim tržištima, a ukupne godišnje zdravstvene troškove od izloženosti ovih čestica u Evropi procenjene su na između 52 i 84 milijarde evra.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...