EU i Savet Evrope podržali reforme na Zapadnom Balkanu

od strane | 30/01/2023 | EU, Evropa

(Foto: Freepik)

  Evropska unija (EU) i Savet Evrope (SE) nastaviće da rade zajedno kako bi pomogli zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima da ostvare napredak kroz reforme u cilju ispunjenja kriterijuma za članstvo u Uniji.

Pomenute reforme treba da obuhvate i Zapadni Balkan, navodi se u dokumentu koji je objavio Savet EU.

– Naši zajednički programi u regionu proširenja i susedstva nastaviće da podržavaju reformske napore u oblastima ljudskih prava, demokratije i vladavine prava – navedeno je u 55 zaključaka o prioritetima Unije za saradnju sa SE za ovu i sledeću godinu.

Dokument ističe da EU priznaje važnu ulogu Saveta u podršci usklađivanju sa evropskim standardima i jačanju izgradnje kapaciteta institucija za sprečavanje i suzbijanje korupcije, u borbi protiv pranja novca i obezbeđivanju delotvornog sudstva, sve to tokom reformskih procesa na Zapadnom Balkanu i zemljama Istočnog partnerstva.

Savet EU ocenjuje da je uloga ekspertize SE od ključnog značaja u kontekstu godišnjeg paketa EU o proširenju i Evropskog mehanizma za vladavinu prava, uključujući pripremu narednih izdanja godišnjeg izveštaja o vladavini prava.

Kako je navedeno, instrument koristan za ovaj rad je saradnja sa Venecijanskom komisijom, a od koristi su i GRECO instrument za borbu protiv korupcije, MONEIVAL u borbi protiv pranja novca, kao i sva druga relevantna tela Saveta Evrope. Za EU, kako se napominje, to ostaje glavni prioritet u narednim godinama.

– Posvećenost EU negovanju ljudskih prava, demokratije i vladavine prava proširuje se na zemlje kandidate i potencijalne kandidate i susedstvo EU, gde će EU nastaviti saradnju sa SE kako bi podržala zemlje u sprovođenju suštinskih reformi i obuke, u pogledu pravosuđa, borbe protiv korupcije, promocije ljudskih prava i uloge slobodnih i nezavisnih medija i civilnog društva, i – u pogledu zemalja kandidata i potencijalnih kandidata – da prati napredak ostvaren u tim oblastima, u skladu sa ojačanom metodologijom procesa pristupanja – naglašava se u dokumentu.

Akt Saveta EU odnosi se na sve oblasti, a cilj je ojačanje demokratije u evropskim državama i traži da se „udruže snage kako bi se preokrenulo demokratsko nazadovanje, promovisala vladavina prava i podržala ljudska prava, zaštitio integritet demokratskih procesa od spoljnog mešanja i dezinformacija, zaštitila nezavisnost pravosuđa, osigurala sloboda medija i sigurnost novinara i poboljšala efikasnost demokratskih institucija i donošenja odluka, uključujući angažovanje aktera civilnog društva i povećani angažman građana“.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...