EU hoće da obnavlja Ukrajinu zamrznutom ruskom imovinom

od strane | 21/02/2023 | EU, Evropa

(Foto: Freepik)

  Švedska, koja predsedava Većem Evropske unije, najavila je formiranje radne grupe koja će razmotriti mogućnosti korišćenja zamrznute ruske imovine za obnovu Ukrajine.

Premijer Švedske Ulf Kristerson smatra da je „u principu jasno da Rusija mora da plati obnovu Ukrajine“, objavila je Evropska unija.

– Istovremeno, ovo otvara teška pitanja. Ovo mora biti urađeno u skladu sa zakonodavstvom EU i međunarodnim pravom, a trenutno ne postoji direktan model – rekao je Kristerson.

Radna grupa će biti formirana kao odgovor na sastanak Evropskog veća, koje čine šefovi država ili vlada članica Unije, navodi se iz sedišta EU i dodaje da će radna grupa izvršiti pravnu, finansijsku, ekonomsku i političku analizu mogućnosti korišćenja zamrznute ruske imovine.

Odluku o nadležnostima radne grupe usvojiće Odbor stalnih predstavnika vlada članica pri EU.

Radna grupa prvo treba da pruži jasniju sliku o tome gde se nalazi zaplenjena ruska državna imovina i koja je njena ukupna vrednost. Ta grupa će blisko sarađivati sa Operativnom grupom za zamrzavanje i zaplenu imovine, koju predvodi Evropska komisija.

Izvor: Beta

Preporučene vesti: