EU finansira školu za pastire u Italiji, stigle stotine prijava

od strane | 22/02/2023 | EU, Evropa

(Foto: Freepik)

  U Italiji je osnovana škola za pastire, a u aprilu počinje prvi kurs za sve one koji žele da žive novi život u idiličnim apeninskim planinama.

Polaznici će imati teorijski i praktični deo koji podrazumeva jednomesečni boravak sa stadom u šumama, šišanje i uzgoj ovaca, kao i zaštita od predatora.

Na kurs za obuku stigle su stotine prijava, jer su mladi odlučni da se vrate tradicionalnim zanimanjima koja su bila napuštena zadnjih decenija.

– Dobili smo puno zahteva onih koji žele da započenu novi život. Bilo bi nam drago da naši studenti ovde ili negde drugde u budućnosti žele da pokrenu vlastiti stočarski uzgoj – rekao je Luka Santini, upravnik Nacionalnog parka šume Kazentinezi, mesta koje je centralni deo programa i kursa.

Nacionalni park prostire se na više od 360 kvadratnih kilometara u Apeninima, između pokrajina Areco i Forli.

Obuka je besplatna, a polaznici škole, koja će u početku biti otvorena za samo šest osoba, biraju se na osnovu prethodnog iskustva i motivacije.

Takođe, imaće i besplatan smeštaj u nacionalnom parku i objektima u blizini, kao i na farmama koje učestvuju u projektu.

U školi će se posebna pažnja posvetiti trenutnim izazovima s kojima se suočavaju planinske zajednice, poput ublažavanja štetnih učinaka klimatskih promena ili poboljšanja ekosistema i biološke raznolikosti.

– Za park je važno održati ravnotežu između šuma i pašnjaka i očuvati bioraznolikost insekata i vodozemaca. Isto radimo kad je reč o vukovima. Pastirima dajemo pse koji su obučeni da ih oteraju, a da ih ne napadnu – objasnio je upravnik.

Do 2027. u planu su četiri ovakva kursa.

Školu pastira finansira EU, a projektom pod nazivom LIFE SheepForBio žele da se poboljšaju i očuvaju staništa u Apeninima kroz oživljavanje tradicionalne ispaše.

Površina pašnjaka u tom području prepolovila se od 1960. do 2000. U Nacionalnom parku šuma Cazentinezi, od 1950. do 2020. pašnjaci su se smanjili za više od 80 odsto. Dogodilo se to uglavnom zbog depopulacije planinskih područja i smanjenja stočarske delatnosti.

U proteklih 40 godina Italija je izgubila mnoge svoje pastire, što je trend koji prati i druge evropske zemlje.

Konkretno se u Alpima broj farmera smanjio za 40 procenata. Pandemija kovida-19 ponovo je otkrila prednosti stočarskih i poljoprivrednih poslova.

Italijansko udruženje farmera Coldiretti objavilo je da je oko 2.000 mladih ljudi nedavno odlučilo da se vrati poljoprivredi i brine o 7,2 miliona ovaca u zemlji.

Izvor: Jutarnji list

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...