Erbas u 2022. isporučio 661 putnički avion

od strane | 16/02/2023 | Evropa, Ostale zemlje

(Foto: Freepik)

  Najveći evropski proizvođač vazduhoplova Erbas objavio je finansijske rezultate za prethodnu godinu, prema kojima je prošle godine isporučio 661 putnički avion i time ostvario prihod od 58,8 milijardi evra.

Kako se navodi u saopštenju Erbasa, EBIT, odnosno zarada pre kamata i poreza iznosio je 5,3 milijarde evra.

Direktor Erbasa Žilijem Fauri rekao je da je avio-industrija nastavila oporavak tokom prošle godine, jer su se avio-kompanije vratile na dugoročno planiranje svojih flota.

– Postigli smo solidne finansijske rezultate uprkos izazovnom poslovnom okruženju koje je sprečilo da se lanac snabdevanja u koji se uzdamo oporavi tempom koji smo očekivali. Kompanija je stoga morala da prilagodi svoje aktivnosti, što je dovelo do manjeg broja isporuka putničkih aviona nego što je to bio početni plan. Sada prilagođavamo našu proizvodnju kako bi se ona poklapala sa ponudom – rekao je Fauri, istakavši da je u ovoj godini Erbas fokusiran na industrijske aktivnosti i dugoročnu transformaciju kompanije.

Najveći evropski proizvođač vazduhoplova predviđa isporuku 720 putničkih aviona ove godine i korigovani EBIT u iznosu od 6 milijardi evra. Iz ove kompanije podsećaju da su dobili rekordnu narudžbinu za 250 putničkih aviona iz Indije.

Organizaciona jedinica kompanije koja se bavi proizvodnjom putničkih aviona u prethodnoj godini prihodovala je 41,4 milijarde evra, što je povećanje prihoda u odnosu na period pre dve godine u iznosu od 15 odsto, uz EBIT zaradu od 4,1 milijarde evra, što je takođe povećanje od 15 odsto u odnosu na 2021. godinu.

Kada je reč o jedinici Erbasa koja se bavi proizvodnjom helikoptera, u prethodnoj godini zabeležen je prihod viši od 7 milijardi evra. To znači da su se prihodi povećali 8 odsto u odnosu na period pre dve godine, uz EBIT zaradu od 639 miliona evra, te se beleži rast od 19 odsto u odnosu na 2021. godinu.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: