Engleska zabranjuje plastični pribor za jelo

od strane | 12/01/2023 | Evropa, Ostale zemlje

(Foto: Freepik)

  Predmeti za jednokratnu upotrebu kao što su plastični pribor za jelo, tanjiri i poslužavnici biće zabranjeni u Engleskoj u pokušaju da se smanji zagađenje. Ovu odluku smatra veoma prioritetnom ministarka za zaštitu životne sredine Tereza Kofi.
Poznato je da Engleska svake godine koristi oko 1,1 milijarde tanjira za jednokratnu upotrebu i 4,25 milijardi komada takvog pribora za jelo, od kojih se samo 10 odsto reciklira nakon upotrebe.

Prema istraživanju, najveći udeo otpada u svetskim okeanima čine plastični predmeti koji se odnose na hranu i piće za poneti, uključujući posude za hranu i pribor za jelo.

Ministarka Kofi objašnjava koliko je potrebno vremena da se razgradi plastična viljuška i kakvi su planovi Engleske u nastojanju da se izbori sa ovim problemom.

– Plastičnoj viljuški može biti potrebno 200 godina da se razgradi, odnosno dva veka na deponijama ili zagađujući naše okeane. Odlučna sam da pokrenem takvu akciju kako bih se uhvatila u koštac sa ovim problemom. Već smo preduzeli velike korake poslednjih godina, ali svi znamo da ima još mnogo toga da se uradi, jer smo slušali glas javnosti – rekla je ministarka.

Slične zabrane su već donete u Škotskoj i Velsu, dok je vlada Ujedinjenog Kraljevstva zabranila plastične slamke za jednokratnu upotrebu, mešalice i pamučne štapiće u Engleskoj pre tri godine.

Međutim, čini se da novi potez nije sveobuhvatan. Kako navode pojedini mediji, zabrana će se odnositi na plastične tanjire, činije i poslužavnike koji se koriste za hranu i piće u restoranima, kafićima ili za poneti, ali neće važiti za supermarkete i prodavnice.

Prema dokumentu objavljenom u novembru pre dve godine, to je zato što bi u takvom slučaju artikli bili klasifikovani kao „primarna ambalaža“, za koju vlada kaže da podležu drugačijim propisima.

Aktivisti su uglavnom saglasni sa odlukom o zabrani plastike za jednokratnu upotrebu, iako su neki kritikovali ovu odluku ukazujući na to da je napredak veoma spor i ograničen.

Izvor: Euronews.rs

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...