Energija od sunca i vetra u zemljama EU nadmašila energiju od gasa

od strane | 02/02/2023 | EU, Evropa

(Foto: Freepik)

  Energija dobijena od vetra i sunca obezbedila je skoro četvrtinu energije zemljama EU po prvi put u prošloj godini, što je skoro 22 odsto električne energije, piše u izveštaju istraživačkog centra Evropska revija za električnu energiju (Ember).

Kako se navodi u saopštenju, vetar i solarna energija po prvi put premašuju fosilni gas koji se koristi u proizvodnji električne energije (20 odsto), a Ember predviđa da će u ovoj godini upotreba fosilnog gasa opasti za još dodatnih 20 odsto.

– Sada se stavlja fokus na brže smanjenje potražnje za gasom, istovremeno sa postupnim izbacivanjem uglja. To znači da smo na putu velikog povećanja čiste energije – istaknuto je u izveštaju.

Nakon invazije na Ukrajinu i postepenog zatvaranja ruskih gasovoda ubrzana je tranzicija električne energije, a Evropa je morala da uvozi ogromne količine tečnog prirodnog gasa koji se transportuje brodovima i da ponovo otvori elektrane na ugalj, ali bez sunca i vetra, bilo bi potrebno još više uglja, kažu analitičari.

Prema podacima centra Ember, energija vetra i sunca premašila je, pored gasa i energiju na bazi uglja (16 odsto).

Proizvodnja električne energije na ugalj porasla je za sedam odsto između 2021. i 2022. godine, ali je eksploatacija elektrana na ugalj opala u poslednja četiri meseca prethodne godine, te stoga ne treba strahovati da će se ugalj vratiti kao izvor energije, navodi se u analizi.

Za Ember, struja iz vetroelektrana i solarnih farmi se pokazala kao veoma korisna u prevazilaženju gasne krize i krize električne energije koja je istovremeno pogodila Evropu, zbog gašenja mnogih nuklearnih reaktora.

Analiza je pojasnila na koji način su solarna energija i energija vetra uticale na energiju vode, kao i nuklearnu energiju.

– Rekordan rast energije sunca i vetra pomogao je da se ublaži deficit nuklearne i hidroenergije – navodi se u izveštaju.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...