Drastično poskupljenje šećera, brašna i sira u Nemačkoj

od strane | 19/01/2023 | EU, Evropa

(Foto: Freepik)

  Potrošači u Nemačkoj neke namirnice, poput brašna, šećera, polutvrdog sira i krompira sada moraju da plate mnogo više nego donedavno.

Krajem prošle godine ovi proizvodi su opet drastično poskupeli. U septembru je šećer bio samo za 1,6 odsto skuplji nego istog meseca prethodne godine. U oktobru je naglo poskupeo za 42 odsto, dok jeu decembru poskupljenje bilo čak 63 procenata. Slično je i sa brašnom, krompirom i sirom.

Udo Hemerling iz udruženja poljoprivrednika objašnjava kako prevashodno kupuju trgovci od proizvođača.

– Trgovci od proizvođača uglavnom kupuju na osnovu privremenih ugovora, koji traju šest meseci ili godinu dana – ističe Hemerling i dodaje da zbog toga, poskupljenja brašna i šećera u prodavnice stižu kasnije.

Dobra vest je što će neke cene do leta ostati uglavnom iste. Međutim, o drugim namirnicama, kao što je puter pregovara se svakog meseca. Ni za krompir, po pravilu nema dugoročnih ugovora. Ovde je uzrok rasta cena bila slaba žetva.

Direktor Udruženja šećerne industrije Ginter Tisen kaže da je sa šećerom nešto drugačija situacija, jer tu cene mogu da variraju ako prodavnice dokupljuju na spot.

– Veliku većinu naših potreba za šećerom u Nemačkoj možemo da pokrijemo iz domaće poljoprivrede – naglašava Tisen.

Iako cene obično podležu dugoročnim ugovorima, odluka o tome koju cenu potrošači na kraju moraju da plate ostaje na maloprodaji.

Izvor: DPA

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...