Đedović sa italijanskim ambasadorom: Uskoro prve aukcije za vetroelektrane

od strane | 20/01/2023 | EU, Evropa

(Foto: Tanjug)

  Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović je u razgovoru sa ambasadorom Italije Lukom Gorijem najavila da će prve aukcije za vetroelektrane biti održane u prvom kvartalu ove godine.

– Ministarstvo rudarstva i energetike aktivno radi na izmenama regulative iz oblasti obnovljivih izvora energije, koje će omogućiti prve aukcije za vetroelektrane u prvom kvartalu tekuće godine, obzirom na izraženu zainteresovanost mnogih italijanskih kompanija za saradnju sa Srbijom u ovoj oblasti – kazala je Đedovićeva.

Ona je istakla da je saradnja Srbije i Italije u energetskom sektoru razvijena najviše u oblasti obnovljivih izvora energije i da energetske kompanije iz te zemlje rade na projektima vetroelektrana i solarnih panela u Vojvodini, gde je u toku i izgradnja Agrosolara u Кuli, koji će biti najveći u Evropi, sa planiranim kapacitetom od 660 megavata.

– Izuzev izuzetne saradnje koje imamo u oblasti zelene energije, kapitalni projekat koji Srbija radi, a usko je povezan s Italijom je Transbalkanski koridor, u okviru kojeg ćemo se kroz izgradnju, rekonstrukciju i dogradnju naše prenosne mreže nakon realizacije pojekta i zadovoljavanja svih regulatornih uslova povezati sa podvodnim kablom iz Italije, preko Crne Gore. Rekonstrukciju prenosne mreže realizujemo uz značajnu podršku partnera iz Evropske Unije – rekla je ministarka.

Ambasador Gori informisao je ministarku Đedović o planiranim aktivnostima u saradnji Srbije i Italije u narednom periodu i naveo kao jedan od glavnih ciljeva uspostavljanje još snažnije ekonomske saradnje dve zemlje, jer je uz Nemačku, Italija tradicionalno najvažniji ekonomski partner Srbije od zemalja članica EU.

Izvor: Vlada Srbije

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...