Đedović sa ambasadorom Švajcarske o energetskoj efikasnosti i OIE

od strane | 09/02/2023 | Ekonomija, Evropa, Švajcarska

(Foto: Tanjug)

  Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je sa ambasadorom Švajcarske u Srbiji Ursom Šmidom o saradnji dve zemlje u oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije (OIE).

– Švajcarska je godinama jedan od najvećih donatora Srbiji, a možemo biti zadovoljni i napretkom naše ekonomske saradnje. Za nas je posebno značajna podrška Švajcarske za projekte u oblasti energetske efikasnosti, koja je za nas veoma važna, jer doprinosi našoj energetskoj sigurnosti i nezavisnosti – izjavila je Đedović.

Navela je da je prošle godine uspešno završen projekat u okviru kojeg je urađena energetska sanacija deset osnovnih škola i četiri predškolske ustanove u Užicu, Paraćinu, Vrbasu i Kruševcu, u kojima su poboljšani uslovi rada za više od 5.600 korisnika.

– Takođe, uz podršku Švajcarske izgrađene su nove toplane u Priboju, Malom Zvorniku i Novom Pazaru, dok će radovi na novoj toplani u Majdanpeku početi sredinom godine – rekla je ministarka.

U razgovoru je istaknuto da Švajcarska donira više od osam miliona evra za projekat korišćenja OIE u sistemima daljinskog grejanja u nekoliko lokalnih samouprava u Srbiji, u kojima će se koristiti toplotne pumpe, solarna i geotermalna tehnologija.

Ambasador Urs Šmid rekao je da dve zemlje imaju dobre bilateralne odnose i da Švajcarska opredeljuje značajna sredstva za projekte podsticanja energetske efikasnosti, koji doprinose naporima Srbije u borbi protiv klimatskih promena.

– Švajcarska je veoma važan trgovinski partner Srbije u okviru mehanizma Evropskog udruženja za slobodnu trgovinu (EFTA) i poslednjih godina je jedna od pet zemalja sa najvećim neto ulaganjima u Srbiju. Posebno je značajno što švajcarske kompanije u Srbiji danas zapošljavaju više od 12.000 radnika. Novim Programom saradnje sa Srbijom do 2025. definisali smo ključne segmente među kojima su, između ostalog, klimatske promene i održivi urbani razvoj – istakao je ambasador.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...