Demostat: Kompanije iz EU ubedljivo najveći investitori u Srbiji

od strane | 08/02/2023 | EU, Evropa

(Foto: Freepik)

  Evropska unija (EU) je od 2010. do 2021. bila najveći trgovinski partner Srbije, što potvrđuje i podatak da je više od 63 odsto ukupnog broja stranih direktnih investicija u našu zemlju došlo upravo od kompanija sa sedištem u EU, objavio je Demostat.

Podaci Evropske komisije, Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Zavoda za statistiku Srbije o trgovinskoj razmeni sa EU pokazuju da je u tom periodu od 11 godina, ukupna trgovina naše države bila orijentisana ka EU, kao prema okosnici srpske spoljnotrgovinske razmene.

Tako je ukupna trgovina Srbije sa ovom unijom pre dve godine dostigla 30,28 milijardi evra, što je 23 odsto više nego pre tri godine.

Navedeno je i da je izvoz u EU koji je Srbija ostvarila u 2021. postavio novi rekord kada je u pitanju ukupna vrednost izvoza ka Uniji.

Dalje se navodi da kada se srpska privreda suočavala sa posledicama pandemije koronavirusa, da je zabeležen ukupan izvoz od skoro 14 milijardi evra, čime je prevaziđen prethodni rekord u izvozu ka EU, iz pretkrizne 2019. koji je iznosio 11,4 milijardi evra.

Zabeležen je i značajan rast pokrivenosti uvoza iz EU, pa je tako pre dve godine 85 procenata srpskog uvoza robe iz Unije bilo pokriveno izvozom iz Srbije ka EU.

Među zemljama članicama EU kao posebno značajni trgovački partneri Srbije ističu se Nemačka, Italija, Mađarska i Rumunija. U ove zemlje Srbija najviše izvozi svoje robe, dok iz Nemačke i Italije najviše uvozi robu.

Podseća se i da se tokom 2010. Unija nalazila na ubedljivom prvom mestu najvećeg spoljnotrgovinskog partnera Srbije sa skoro 10 milijardi evra vrednosti razmene.

Na drugom mestu, ali sa daleko manjom vrednošću, tada su se našle zemlje CEFTA sa nešto više od dve milijarde vredne spoljnotrgovinske razmene, a zatim i Rusija sa malo više od 1,6 milijardi evra, dok su se Kina i SAD nalazile na četvrtom, odnosno petom mestu liste, a prate ih i Turska i Švajcarska.

Od 2011. do 2013. rangiranje po zemljama najvećim partnerima je ostalo nepromenjeno, s tim da je značajno porasla vrednost spoljnotrgovinske razmene sa Rusijom i Kinom, koje su i dalje ostale na trećem, odnosno četvrtom mestu po vrednosti razmene.

Demostat navodi da je sve to vreme vrednost spoljnotrgovinske razmene Srbije i EU stabilno rasla i čvrsto ostajala na prvom mestu, da bi 2015. dostigla vrednost veću od 17 milijardi evra i takva situacija ostala je nepromenjena sve do 2020. kada je Kina pomerila Rusiju sa njenog stabilnog trećeg mesta najvećih spoljnotrgovinskih partnera Srbije i sa vrednosti robne razmene od oko tri milijarde evra plasirala se na treće mesto.

Drugoplasirani partner Srbije po vrednosti robne razmene ostaju zemlje CEFTA sporazuma i nakon 11 godina, ali u obimu koji je 2021. za prvoplasiranom EU zaostajao za više od 25 milijardi evra.

Izvor: Beta

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...