Dačić i Bocan-Harčenko razmenili čestitke povodom 185 godina diplomatskih odnosa

od strane | 14/02/2023 | Evropa, Ostale zemlje

(Foto: Tanjug)

  Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je ambasadora Ruske Federacije u Beogradu Aleksandra Bocan-Harčenka kako bi razmenili čestitke povodom 185 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve države.

U svojoj čestitki upućenoj ministru spoljnih poslova Ruske Federacije Sergeju Lavrovu, Dačić podvlači značaj ovog važnog jubileja navodeći da su srpsko-ruski odnosi bez obzira na formalne okvire, kroz istoriju bili prožeti duhom prijateljstva i međusobnog razumevanja i zasnovani na zajedničkom slovenskom poreklu, duhovnosti, veri i kulturi.

U pismu se posebno ističe međusobna podrška, savezništvo i velike žrtve tokom srpske borbe za oslobođenje u 19. veku, kao i u dva svetska rata, o kojima svedoče brojni spomenici.

U tom kontekstu, Dačić je u pismu još jednom izrazio duboku zahvalnost na čvrstoj i doslednoj podršci našem teritorijalnom integritetu i suverenitetu u vezi sa pitanjem Kosova i Metohije.

Bocan-Harčenko je uručio ministru Dačiću čestitku šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova u kojoj se potvrđuje spremnost ruske strane za dalji svestrani razvoj odnosa, kao i uverenost da će sakupljeno iskustvo zajedničkog rada i dalje služiti kao čvrst temelj rusko-srpske saradnje.

Ambasador Ruske Federacije uručio je Dačiću i čestitku Sergeja Lavrova upućenu povodom predstojećeg Dana državnosti Republike Srbije.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...