Centralna banka Rusije uvrstila dinar na zvaničnu kursnu listu

od strane | 23/01/2023 | Evropa, Ostale zemlje

(Foto: Freepik)

  Centralna banka Rusije objavila je da je uvrstila dinar iz Srbije na zvaničnu kursnu listu.

Istovremeno na listu je uvršćeno još osam valuta poput dirhama iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, tajlandskog bata, vijetnamskog donga, novozelandskog dolara, gruzijskog larija, indonezijskog rupija, egipatske funte i katarskog rijala.

Zvanične kurseve svih ovih valuta u odnosu na rublju određivaće Banka Rusije. S druge strane, Narodna banka Srbije uvrstila je rusku rublju na zvaničnu kursnu listu još pre desetak godina. Za jednu rublju može se dobiti jedan i po dinar.

Uprkos dolasku velikog broja Rusa u Srbiju, promet u menjačnicama ove valute je zanemarljiv ili ga uopšte nema, potvrdili su nam u jednoj od njih.

– Rusi menjaju „jače“ valute. Razlog je nesumnjivo pad njene vrednosti. Nekog prometa na tržištu je i bilo dok je ovde radila ruska Sberbanka, ali nakon što su je prodali domaćoj AIK banci promet je stao – objašnjava jedan menjač.

Inače, kurs dinara prema ruskoj rublji na domaćem tržištu formira se na osnovu kursa dinara prema evru, odnosno međuvalutnog odnosa između evra i ruske rublje koji važi na međunarodnom finansijskom tržištu.

Pre desetak godina kada je rublja uvršćena na kursnu listu i kada je bila stabilna, mesečni promet bio je oko 200.000 do 300.000 rubalja ili oko 5.000 do 7.000 evra.

Rublju su ranije kupovali naši građani koji rade u Rusiji i turisti, jer im se više isplatilo nego da kupuju dolar, pa da ga posle menjaju.

Izvor: Politika

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...