Centralna banka Engleske podigla kamatne stope na četiri odsto

od strane | 02/02/2023 | Evropa, Ostale zemlje

(Foto: Freepik)

  Velika Britanija će ove godine ući u recesiju, ali će ona biti kraća i manje ozbiljna nego što se ranije pretpostavljalo, saopštila je Banka Engleske.

Britanski ekonomisti očekuju da će recesija da potraje više od godinu dana, jer računi za energente padaju, a cene sporo rastu, što će za posledicu imati manji porast nezaposlenosti i manje otpuštanja.

Banka Engleske podigla je kamatne stope sa 3,5 na četiri odsto, što je dovelo do drugačijih prognoza.

Ovo je deseto povećanje troškova pozajmljivanja i povećaće pritisak na mnoga domaćinstva koja se već suočavaju sa povećanim cenama.

Povećanje kamatnih stopa znači da će vlasnici kuća sa tipičnom hipotekom, koja prati oscilacije u kamatnim stopama, plaćati hipoteku za oko 49 funti više mesečno, dok oni na hipotekama sa standardnom promenljivom stopom, najverovatnije će se suočiti sa povećanjem od oko 31 funte.

Centralne banke povećavaju kamatne stope da bi se uhvatila u koštac sa inflacijom, koja je u Britaniji na 10,5 odsto, na najvišoj stopi u poslednjih 40 godina.

Stručnjaci navode da više kamatne stope mogu podstaći potrošače da više štede i troše manje, što bi trebalo da dovede do zaustavljanja rasta cena.

Banka je ranije objavila predviđanja da će Ujedinjeno Kraljevstvo upasti u recesiju krajem 2022. sa opadanjem tokom 2024. godine, a prema novim prognozama, recesija će trajati kraće, sa početkom u prva tri meseca ove godine, sve do završetka koji se očekuje do marta naredne godine.

Ekonomisti podsećaju da se recesijom smatra kada se privreda smanjuje tokom dva uzastopna tromesečja ili kvartala, kada kompanije obično zarađuju manje novca i otpuštaju radnike i tako smanje poreske prihode koji se koriste za javne usluge.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...