Cene hrane u svetu dostigle najniži nivo od septembra 2021.

od strane | 03/03/2023 | Evropa, Ostale zemlje

(Foto: Freepik)

  Cene hrane u svetu blago su pale u februaru, dostigavši najniži nivo od septembra 2021. budući da je pojeftinjenje biljnih ulja, mleka i mlečnih proizvoda nadjačalo poskupljenje šećera, izvestila je agencija Ujedinjenih nacija za hranu FAO.

FAO indeks cena korpe osnovnih prehrambenih proizvoda pao je u februaru za 0,6 odsto u odnosu na januar, na prosečnih 129.8 bodova. To je ujedno i najniži nivo od septembra pre dve godine.

Indeks se time smanjio 11. mesec zaredom i niži je za 19 odsto u odnosu na rekordni nivo, zabeležen u martu prošle godine.

Prema podacima ove organizacije, biljna ulja pojeftinila su u februaru za 3,2 procenata u odnosu na januar, a mleko i mlečni proizvodi za 2,7 procenata.

Šećer je, pak poskupeo za 6,9 odsto i cene su mu dostigle najviši nivo za šest godina, uglavnom zbog smanjene ponude iz Indije.

Žitarice su blago pojeftinile, za 0.1 odsto u odnosu na januar, odražavajući snažan pad cena pirinča, koji je zasenio blagi rast cena pšenice, dok su se cene mesa zadržale na januarskom nivou.

U zasebnom izveštaju o ponudi i potražnji na tržištima žitarica, FAO je u prvoj preliminarnoj proceni izračunao da bi ove godine u svetu trebalo da bude proizvedeno 784 miliona tona pšenice, što je nešto manje nego u periodu pre dve godine, ali još uvek blizu rekorda.

U Evropi, proizvodnja bi prema preliminarnim prognozama trebalo da se smanji, a pad se očekuje i u Rusiji, zbog sušnijih uslova na jugu i manje zasejane površine pod pritiskom nižih cena na domaćem tržištu.

Kako se navodi, u Ukrajini bi proizvodnja ove godine trebalo da bude znatno ispod proseka, budući da je površina pšenicom smanjena za oko 40 odsto pod uticajem ozbiljnih finansijskih ograničenja, oštećene infrastrukture i blokiranog pristupa poljima u pojedinim delovima zemlje.

FAO je istovremeno potvrdio procenu prema kojoj bi u sezoni 2022/2023. trebalo da bude proizvedeno 2,77 milijardi tona, što je za 1,3 odsto manje nego u prethodnoj sezoni.

Trgovina žitaricama trebalo bi da se smanji za 1,8 procenata u odnosu na sezonu 2021/2022. na 473 miliona tona, potvrdila je agencija.

Kako se navodi, zalihe bi na kraju sezone, u leto ove godine trebalo da budu niže za 1,2 odsto i da padnu na 844 miliona tona.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...