Bugarska odložila ulazak u evrozonu do 2025. godine

od strane | 22/02/2023 | EU, Evropa

(Foto: Freepik)

  Bugarska je odlučila da svoj cilj pridruživanja evrozoni odloži do 2025. zbog političke nestabilnosti koja sprečava usvajanje neophodnih reformi.

– Novi ciljni datum je 1. januar 2025. godine – izjavila je bugarska ministarka finansija Rosica Velkova.

Zvanično je prijem u EU bio zakazan za 2024. godinu, ali je Bugarska već dve godine u političkim previranjima.

Naime, sa izuzetkom kratke stabilnosti od nekoliko meseci prošle godine sa reformskim kabinetom na čelu s bivšim preduzetnikom Kirilom Petkovom, privremene vlade slede jedna za drugom, a glavni poslovi ostaju u neizvesnosti.

Novi izbori su zakazani za 2.april, peti po redu od 2021. godine, kako bi se formirala stabilna koalicija, ali analitičari su pesimistični da će se u tome i uspeti.

– Nije bilo moguće napraviti kompromis u parlamentu da se glasa o tekstovima o pranju novca, ovlašćenjima centralne banke ili čak bankrotima. Naši evropski partneri smatraju da je Bugarska previše zaostala – rekla je ministarka.

Postavljena pod strogi režim štednje od teške ekonomske krize 1996-97. godine, Bugarska se pridružila bankarskom regulatornom okviru evrozone 2020. i mehanizmu ERM II, sistemu fiksnog pariteta u kojem država mora da ostane najmanje dve godine pre prijema u evrozonu.

Prelazak na jedinstvenu valutu mora da se desi po sadašnjem deviznom kursu od 1,95583 leva za jedan evro, istom od stvaranja monetarne zone 1999.

Hrvatska je januara postala 20. članica evrozone, sedam godina nakon što je to postigla Litvanija.

Izvor: Beta

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...