Bugarska i Turska potpisale sporazum o prenosu gasa

od strane | 15/01/2023 | EU, Evropa

(Foto: Freepik)

  Sporazum između bugarske kompanije “Bulgargaz” i turske državne kompanije “Botaš”, kojim se obezbeđuje pristup terminalima i gasnoj mreži Turske, zvanično je potpisan.

Zvanična ceremonija potpisivanja sporazuma održana je u zgradi bugarske vlade, u prisustvu ministara energetike dve zemlje Rosena Hristova i Fatiha Donmeza.

– Sporazum je potpisan na 13 godina i godišnje će obezbeđivati tranzit 1,5 milijardi kubnih metara gasa. U velikoj meri će biti garantovana sigurnost isporuka u Evropu i Bugarsku. Zahvaljujući zajedničkim naporima, biće obezbeđena ta količina gasa, a možda će obim biti i povećan – istakao je Donmez.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući sporazumu sa Bugarskom, Turska je korak bliže ka tome da postane centar za transport gasa.

Bugarski ministar ocenio je da je prošle godinebilo poteškoća sa isporukama gasa, ali da se sada, zajedno sa kolegama iz Turske, tajproblem rešava.

– Detalji sporazuma su dogovoreni još u decembruprošle godine, a danas, njegovim potpisivanjem, započinjemo veliku saradnju u energetskom sektoru. Bugarska dobija priliku da kupuje prirodni gas od svih svetskih proizvođača i istovara ga u Turskoj, što nam je veoma zgodno. Zahvaljujući sporazumu rešen je problem sa manjkom infrastrukture za istovar tečnog gasa – rekao je ministar Hristov nakon potpisivanja sporazuma.

„Gasprom“ je krajem aprila obavestio bugarsku stranu o prekidu isporuka gasa zbog odbijanja Sofije da plati po novoj šemi u rubljama.

Nekadašnji bugarski premijer Kiril Petkov je posle obustave isporuka uspeo da se dogovori sa jednom američkom kompanijom o isporuci dva tankera tečnog prirodnog gasa za jun, a krajem jula za još sedam, iako je zbog nedostatka slobodnih terminala nova Vlada mogla da obezbedi samo jedan. Azerbejdžan isporučuje Bugarskoj jednu trećinu potrebne količine gasa.

Izvor: Sputnjik

tagovi: bugarska | gas | sporazum | turska

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...