Brza pruga između Pariza i Berlina od 2024. godine

od strane | 25/01/2023 | EU, Evropa

(Foto: Freepik)

  Francuska i Nemačka najavile su plan za jačanje železničkih veza, što je ujedno i način da ponude opciju “zelenijeg putovanja” između te dve države.

Ove zemlje podržavaju uspostavljanje linije brze pruge između Pariza i Berlina i uslugu noćnog voza, koje su najavljene za 2024. navodi se u zajedničkom saopštenju objavljenom nakon sastanka Emanuela Makrona i Olafa Šolca u Parizu.

Takođe, u planu je da se do sledećeg leta kreira karta za mlade koja će im omogućiti jeftino putovanje između dve države.

Iz francuske železnice SNCF i nemačke Dojče Ban, obe u državnom vlasništvu, ranije je najavljeno da imaju u planu da sledeće godine uspostave liniju brzog voza između prestonica.

Putnici su zabrinuti za životnu sredinu i sve više traže opcije kao što je putovanje vozom da bi se smanjili klimatski efekti letenja avionom, pri čemu je zabeležena velika potražnja za železničke rute kao što je Pariz-Barselona.

Makronova administracija planira da, u okviru zelene tradicije, na red vožnje vrati neke linije noćnog voza, poput Pariza i Nice, u koje godinama nije ulagala.

Francuski predsednik izjavio je da će uvesti zabranu za domaće letove koji ne traju duže od dva i po sata i za koje je dostupna alternativna vožnja vozom, ali ova mera još nije stupila na snagu.

Trenutno, putovanje vozom između Pariza i Berlina traje oko osam sati, a u nekim slučajevima i duže. S druge strane, Pariz i Frankfurt su već povezani brzom prugom.

tagovi: berlin | pariz | voz | zeleznica

Preporučene vesti: