Broj putnika na evropskim aerodromima dupliran, u Srbiji skoro kao pre pandemije

od strane | 11/02/2023 | Evropa, Ostale zemlje

(Foto: Freepik)

  Prema izveštaju Međunarodnog saveta aerodroma Evrope (ACI Europe) za prošlu godinu, putnički saobraćaj na evropskim aerodromima je konačno počeo da se oporavlja od krize izazvane koronavirusom, ali je i dalje ispod nivoa.

Saobraćaj na aerodromima u Srbiji se gotovo približio prepandemijskom nivou.

Kroz aerodrome u Evropi je prošlo 1,94 milijarde putnika, gotovo duplo više nego 2021. To je za 21 odsto manje nego pre pandemije 2019.

Samo 27 procenata evropskih aerodroma je dostiglo prepandemijski broj putnika, a većina njih su manji i regionalni aerodromi.

U zemljama EU putnički saobraćaj je za godinu dana povećan za 122 odsto, a oporavak je bio najveći u zemljama koje su imale najstroža ograničenja putovanja tokom 2021, kao što su Velika Britanija (249%), Irska (235%) i Finska (187%).

Rast putničkog saobraćaja na aerodromima u ostatku Evrope bio je relativno umeren – 26 odsto, uglavnom zbog toga što je pandemija manje uticala na aviosaobraćaj 2021. godine, jer su se vlade uzdržavale od uvođenja većih ograničenja i zbog rata u Ukrajini.

Na ukrajinskim aerodomima putnički saobraćaj je opao za 88,3 odsto, sa prekidom svih komercijalnih letova od februara, a na ruskim aerodromima saobraćaj je smanjen za 10,4 procenata, na šta je uticalo obustavljanje letova ka EU i iz nje.

Kada je u pitanju EU, nivou pre pandemije najviše su se približili aerodromi u Grčkoj, Portugalu i Luksemburgu, dok su najslabiji oporavak zabeležili Slovenija, Finska i Slovačka.

Od zemalja van Unije, putnički saobraćaj je bio znatno iznad nivoa pre pandemije na aerodromima u Albaniji (55,7%) i BiH (20,4%).

U Srbiji putnički saobraćaj je bio za 8,9 odsto manji nego pre pandemije.

Najprometniji evropski aerodrom 2022. bio je Istanbul, sa 64,3 miliona putnika. Na drugom mestu je London (Hitrou), sa 61,6 miliona putnika, što je 23,8 odsto manje nego 2019.

Slede Paris (Šarl de Gol sa 57,5 miliona putnika), Amsterdam (Šipol sa 52,5 miliona), Madrid (50,6 miliona) i Frankfurt (48,9 miliona).

Saobraćaj je na pet najprometnijih aerodroma prošle godine bio veći za 114 odsto nego 2021, ali za 22,6 procenata nego 2019.

Generalni director ACI Europe Olivije Jankovec izjavio je da je porast putničkog saobraćaja prošle godine, koji je počeo na proleće kada je ukinuta većina ograničenja putovanja, bio fenomenalan uprkos geopolitičkim šokovima, pogoršanju makroekonomske situacije, poskupljenju avionskih karata i činjenici da pandemija i dalje traje.

– To i dalje nije potpun oporavak. Na evropskim aerodromima je 2022. i dalje bilo 500 miliona putnika manje u poređenju sa nivoom pre početka pandemije. Takođe, postoje znatne razlike u saobraćaju na čvorištima i manjim regionalnim aerodromima, kao i među nacionalnim tržištima – kazao je Jankovec.

Prema njegovoj oceni, putnički avio-saobraćaj će nastaviti da se oporavlja, ali još postoji mnogo neizvesnosti, između ostalog zbog geopolitičkih tenzija i rata u Ukrajini, ali i skupih karata i nedostatka radnika.

Izvor: Beta

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...