Britanci zaključili da uvođenje četvorodnevne radne nedelje povećava produktivnost

od strane | 22/02/2023 | Evropa, Ostale zemlje

(Foto: Freepik)

  Najnovija britanska studija pokazala je da uvođenje četvorodnevne radne nedelje bez smanjenja plata dovodi do zadovoljnijeg osoblja i povećanja prihoda za poslodavce.

Većina zaposlenih je izjavila da ima niži nivo stresa i sagorevanja na poslu, kao i da su tokom analiziranog perioda uzimali manje bolovanja, dok su poslodavci uočili rast prihoda i napredak u zadržavanju osoblja bez gubitka produktivnosti, zaključuje se na osnovu dosadašnjeg najvećeg istraživanja o efektima prelaska na četvorodnevnu radnu nedelju.

– Mali broj učesnika je takođe koristio svoj peti dan za sticanje profesionalnih kvalifikacija – navedeno je u ovom istraživanju.

Naime, širom Velike Britanije 61 kompanija i organizacija prebacilo se na režim četvorodnevnog rada u periodu od šest meseci, počevši od juna prošle godine.

Prema objavljenim rezultatima, čak 56 kompanija najavilo je da će zadržati taj radni aranžman i nakon završetka istraživanja, dok je 18 firmi već donelu odluku o uvođenju četiri radna dana tokom nedelje.

Takođe, 71 odsto zaposlenih prijavilo je niži nivo sagorevanja na poslu, dok je 39 procenata reklo da su bili manje pod stresom nego na početku ispitivanja. Došlo je do smanjenja bolovanja za 65 odsto, a za 57 procenata je manji broj zaposlenih koji napuštaju firmu u poređenju sa istim šestomesečnim periodom prethodne godine.

Profesor sociologije na Univerzitetu u Kembridžu Brendan Burčel, koji je vodio istraživanje, rekao je da su se mnogi pitali da li će doći do povećanja produktivnosti, kako bi se nadoknadili troškovi zbog smanjenja radnog vremena.

– Mnogi zaposleni su bili veoma zainteresovani da sami povećaju efikasnost. Dugi sastanci sa previše ljudi su svedeni na razumnu meru ili potpuno odbačeni. Radnici su bili mnogo manje skloni ubijanju vremena i aktivno su tražili načine da poboljšaju produktivnost – naveo je Burčel.

Direktor kampanje za četvorodnevnu sednicu Džo Rajl istakao je da ovi rezultati ukazuju na veliki napredak.

– U širokom spektru različitih sektora privrede, ovi neverovatni rezultati pokazuju da četvorodnevna nedelja zapravo funkcioniše – ocenio je Rajl.

Prema studiji, strah da bi prelazak na četvorodnevnu sedmicu ugrozio produktivnost ili prihode pokazao se neosnovanim, a firme i organizacije obuhvaćene ispitivanjem, kao što su onlajn prodavci, pružaoci finansijskih usluga, studiji za animaciju, restorani, kao i firme za zapošljavanje, ugostiteljstvo i marketing, zabeležile su u proseku povećanje prihoda od 1,4 odsto.

Kompanije su uočile, kako se navodi, zdrav rast tokom ovog perioda smanjenja radnog vremena. Radno vreme smanjeno je sa 38 sati nedeljno u proseku na 34 sata, a većina ispitanika je istakla da može da provede više vremena u slobodnim aktivnostima, kao što su puštanje muzike, druženje sa prijateljima, bavljenje sportom, slikanje, šetanje pasa i slično.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...