Bregzit košta Britance 100 milijardi funti godišnje

od strane | 02/02/2023 | Evropa, Ostale zemlje

(Foto: Freepik)

  Izlazak Velike Britanije iz Evropske Unije košta monarhiju 100 milijardi funti godišnje, što je oko 124 milijardi dolara zbog izgubljene proizvodnje, navode stručnjaci. Procenjuje se da bi britanski bruto domaći proizvod bio četiri odsto veći da je ova država ostala u Uniji.

Efekti Bregzita su svuda, a oni se kreću od poslovnih investicija do sposobnosti kompanija da zaposle radnike, objavio je Blumberg povodom treće godišnjice razlaza Britanije i EU.

Kako je navedeno, poslovna ulaganja su slabija, a manjak radne snage postaje sve akutniji problem.

Ekonomisti Ana Andrade i Dan Hanson smatraju da je privreda četiri odsto manja nego što bi mogla biti da je Britanija ostala u EU, a poslovne investicije značajno zaostaju, dok se manjak radnika u EU stalno povećava.

– Da li je Velika Britanija izvršila čin ekonomskog samopovređivanja kada je glasala za izlazak iz EU 2016. godine? Dosadašnji dokazi i dalje sugerišu da jeste – naveli su Andrade i Hanson.

Oni dodaju da je glavni zaključak da je prekid sa jedinstvenim tržištem možda uticao na britansku ekonomiju brže od očekivanog.

Takođe, podaci demantuju tvrdnje premijera Rišija Sunaka da je Bregzit „ogromna prilika“ za Veliku Britaniju koja počinje da se ostvaruje, jer prekidanje veza sa EU omogućava Britaniji da stvori slobodne luke kako bi podstakla trgovinu i reformisala finansijske usluge u korist banaka u Londonskom Sitiju.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...