Brašno od kućnog zrikavca uskoro u namirnicama EU

od strane | 20/01/2023 | EU, Evropa

(Foto: Freepik)

  Građani Evropske unije će od sledeće nedelje moći da koriste brašno od kućnog zrikavca u hlebu, krekerima, keksu i grickalicama s visokim sadržajem proteina.

To je bogat izvor proteina, čiji je sadržaj od 60 do 70 odsto masnih kiselina i minerala.

Prvo odobrenje na evropskom nivou za stavljanje u promet kao hrane za ljudsku ishranu datira od 10. februara 2022. Tada je kompanija „Fair Insects Bv“ zatražila procenu, a Evropska agencija za bezbednost hrane EFSA zaključila da je konzumacija ovog insekta bezbedna za upotrebu.

Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija FAO smatra da je uzgoj insekata održiva alternativa uzgajanju životinja u proizvodnji hrane za ljude.

Njihova prednost je što se mogu uzgajati na malom prostoru, na organskim proizvodima i svojevrsnom otpadu koji se tako recikliraju. Troše male količine vode i emituju manje gasova staklene bašte. Još jedna prednost je što ne predstavljaju rizik za prenošenje zoonoza, bolesti koje se prenose sa životinja na ljude.

Brašno od zrikavca će moći da se koristi u hlebu, krekerima, žitnim pločicama, keksu, suvim pekarskim mešavinama, proizvodima na bazi obične i punjene testenine, sosevima, prerađenim proizvodima od krompira, jelima od mahunarki i povrća, testeninama, surutki u prahu, u proizvodima koji su zamena za meso, supama, grickalicama, pićima, čokoladama, orašastim plodovima i semenki uljarica.

Može izazvati alergije kod ljudi alergičnih na zglavkare, mekušce i grinje. EFSA je precizirala da ako supstrat kojim se insekti hrane sadrži dodatne alergene, oni mogu biti prisutni u novoj hrani. Zbog toga će ona biti označena na odgovarajući način.

Izvor: Agroklub

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...