Automobilski gigant u recesiji zbog problema s nabavkom komponenti

od strane | 15/01/2023 | EU, Evropa

(Foto: Freepik)

  Nemački automobilski gigant Folksvagen (VW) prodao je manje vozila 2022. jer nije mogao da nabavi potrebne komponente zbog problema u globalnim lancima snabdevanja.

Koncern sa sedištem u Volfsburgu objavio je da je prošle godine zabeležio globalnu recesiju prodaje od sedam odsto, na 8,26 miliona vozila. Jedini region rasta bio je Azija-Pacifik, ali bez Kine, koja je najvažnije tržište za VW.

Poslovanje se stabilizovalo tokom godine, međutim, s popuštanjem krize s čipovima i nedavnim ublažavanjem mera pandemije u Kini.

Tako je globalna prodaja u decembru porasla za 18,1 odsto – za gotovo 23 procenta u Kini i gotovo 18 odsto u zapadnoj Evropi.

Istovremeno, VW je prošle godine znatno poboljšao prodaju e-automobila za 26 odsto, na 572.000 vozila. Od toga je 6,9 procenata bilo potpuno električnih, 1,8 odsto više nego 2021.

Izvor: Seebiz

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...