Ambasador Turske poziva učenike iz Srbije da se prijave za stipendije i studije

od strane | 28/01/2023 | Evropa, Ostale zemlje

(Foto: Youtube printskrin)

  Turski ambasador u Srbiji Hami Aksoj pozvao je učenike u Srbiji da se prijave za program „Turkiye Burslari“, odnosno program stipendiranja i studiranja u Republici Turskoj, te poručio da mogu biti sigurni da će dobiti najbolje obrazovanje, jer je reč o jednom od najkompletnijih stipendijskih programa u svetu.

Direkcija za dijasporu i srodne zajednice Republike Turske (YTB) i ove godine sprovodi program stipendiranja za studiranje pod nazivom „Turkiye Burslari“. Zainteresovani mogu da se prijave do 20. februara putem internet stranice https://tbbs.turkiyeburslari.gov.tr/

– Studenti iz celog sveta mogu da apliciraju za ove stipendije. U regiji Balkana postoji veoma veliko interesovanje za to. Primera radi, u Srbiji je prošle godine 45 studenata iskoristilo ovu priliku. Ustvari, ako pogledamo proteklu 2022. godinu uopšteno, ostvaren je rekord da je iz 171 države za ove stipendije apliciralo više od 170.000 studenata – kazao je ambasador Aksoj.

Ističući kako je više razloga za ovakvo interesovanje, Aksoj je kazao da smatra da je glavno to što je reč o krajnje sveobuhvatnom programu stipendiranja, jer to nije program koji samo uključuje školarinu i administrativne troškove studenata na univerzitetima, već je znatno širi i studentima može obezbediti zdravstveno i životno osiguranje, avionske karte za dolazak i odlazak kao i učenje turskog jezika.

– Tako studenti dobiju šansu da pohađaju najprestižnije univerzitete u Turskoj. Možemo reći da po završetku studija ti studenti počinju da služe kao izaslanici Turske. Ovogodišnji program stipendiranja otvoren je do 20. februara, a mi pozivamo prijatelje u Srbiji da se prijave – poručio je ambasador Aksoj.

Takođe je kazao da pažnju privlači činjenica da se u poslednje vreme prijave uglavnom odnose na velike gradove – Istanbul, Ankaru i Izmir, te je pozvao podnosioce prijava da se ne ograničavaju samo na te gradove, jer i u drugim turskim gradovima deluju izuzetno dobri i prestižni univerziteti, uključujući Gaziantep, Koniju, Kajzeri, Eskisehir i druge provincije.

– Kao što sam rekao, ovo je jedan od najboljih programa stipendiranja u celom svetu. Radi se o prestižnim stipendijama i svršenici studija nemaju problema pri pronalasku posla, dobro govore turski jezik po povratku u svoje zemlje. Poznajem one koji su pohađali po ovom programu stipendiranja i iz moje branše, diplomatije, i ponosni smo da su to sada uspešne diplomate, među kojima ima i ambasadora. Kao Republika Turska želimo da što više studenata iz Srbije iskoristi ovaj program stipendija. Neka se prijave i siguran sam da će biti uspešni. Pozivam sve učenike u Srbiji da se prijave na program ‘Turkiye Burslari’ – naveo je turski diplomata, zaključivši rečenicom da svako može da bude siguran da će u njegovoj zemlji dobiti najbolje obrazovanje.

Izvor: Anadolija

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...