Ambasador Norveške: Ograničenje političkog uticaja ključ za državnu politiku

od strane | 10/02/2023 | Evropa, Ostale zemlje

(Foto: Facebook)

  Jorn Eugen Jelstad, ambasador Norveške u Srbiji, istakao je da ključ efikasnosti državnih energetskih preduzeća leži u ograničenju političkog uticaja, kao i da Srbija sa Norveškom pregovara o saradnji kako bi energetska preduzeća bila efikasnija.

– Ključni aspekt organizacije kompanija u Norveškoj je da se omogući nadzornom odboru da ima visok nivo operativne, strateške i finansijske autonomije i da im se omogući da donose sve važne odluke. Naravno, država ima svoju ulogu kao generalna skupština ovih kompanija preko Ministarstva energetike – rekao je Jelstad.

Objasnio je da se zahteva transparentnost na svim nivoima, a odluke se moraju donositi „odozgo na dole“ i moraju da budu efikasno primenjene kada je to potrebno.

– U Norveškoj imamo različite konstrukcije, jedna od vodećih evropskih energetskih kompanija sa obnovljivim izvorima je u stopostotnom državnom vlasništvu, imamo druge kompanije koje su, hajde da kažemo, 60 odsto u državnom vlasništvu dok je ostatak privatizovan što je donelo dosta kapitala – istakao je ambasador.

Dodao je da je Elektroprivreda Srbije (EPS) jedna od kompanija o kojoj će se razgovarati kako bi se predložile mere koje bi bile korisne za poslovanje.

Objasnio da norveški energetski tim veoma blisko sarađuje s kolegama u Srbiji od prošle godine kako bi se razmotrili načini i sredstva da se olakša kompanijama u Srbiji da prebrode zimu kroz energetsku efikasnost i druge neophodne inicijative.

– Fokus je na tome kako je energetski sektor organizovan i na koji način mi možemo da doprinesemo tome kada je reč o iskustvu i kompetencijama da učinimo vaša državna preduzeća budu efikasnija – izjavio je Jelstad.

On je rekao i da Srbija ima konkurentne prednosti u regionu koje bi trebalo da iskoristi.

– Kada govorimo o snabdevanju drugim energentima, kao što je gas, prilično sam ohrabren što vidim da postoje alternative za ruski gas ovih dana – zaključio je ambasador.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...