Albanci imaju najduže radno vreme u Evropi

od strane | 12/01/2023 | Evropa, Ostale zemlje

(Foto: Biz portal)

  Zaposleni u Albaniji nedeljno rade i do 50 sati, što ih svrstava u red Evropljana sa najdužim radnim vremenom.

Toliko rade muškarci, dok žene u toj zemlji rade oko 45 sati, prenose albanski mediji.

Na osnovu petogodišnjeg istraživanja anketirano je 70.000 radnika u 36 evropskih zemalja, a ti podaci objavljeni su u izveštaju Evropske komisije o uslovima rada.

Rezultati ankete uključuje zemlje članice EU, kao i Veliku Britaniju, Norvešku, Švajcarsku, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Severnu Makedoniju i Srbiju.

Čini se da su razlozi dugog radnog vremena u Albaniji prvenstveno rad vikendom i visok nivo samozaposlenih. Građana koji rade kod sebe u firmi ima oko 36 odsto od ukupnog broja zaposlenih, što je rekord u regionu.

U zemljama članicama EU muškarci su prosečno radili nešto više od 42 sata nedeljno, dok su žene bile u poslu oko 37 sati, navodi se u izveštaju Evropske komisije o uslovima rada.

Prosečna nedelja od 40 sati ostala je standardna pretprošle godine u velikoj većini zemalja, osim u Francuskoj (35 sati), Danskoj (37 sati), Norveškoj (38 sati) i Švajcarskoj (42 sata). Oko 20 odsto svih radnika (31 odsto žena i 12 odsto muškaraca) radilo je 34 sata ili manje nedeljno.

Tokom 2021. oko polovine muškaraca i žena radilo je između 35 i 40 sati nedeljno. Samozaposleni su prosečno na plaćenom poslu proveli 6,4 sata više (4,3 sata više za žene i 6,9 sati više za muškarce) od ostalih zaposlenih.

Dugo radno vreme, prema mišljenju medicine, povezuje se sa različtim zdravstvenim stanjima poput depresije, anksioznosti, poremećaja spavanja, koronarne bolesti srca i kao takvo može da utiče na ravnotežu između posla i drugih aspekata života.

Izvor: Kosovo online

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...